“שישי לנפש” אלה דברים שיובל עילם כותב ומעלה לאוויר ביום שישי בשעה 16:00 במטרה לתת לידע ולהעלות מודעות וכלים פרקטיים שמשמעותיים לרובנו ביומיום. הבלוג זכה לתגובות רבות וחמות מאוד מאנשים מגיל צעיר מאוד ועד מבוגרים מאוד.

נוער הזהב – שבוע 180

החולמים אחר השמש. חשוב לציין שמעל הכל האיכות של הנוער באה לידי ביטוי בערכים שלהם! יש לנו נוער מדהים ובתקופה לא פשוטה זו, היה לי חשוב לספר לכם קמצוץ קטן שאולי יעשה לכם טוב בלב. לאחרונה יצא ביצוע נפלא וחדש של השיר: “החולמים אחר השמש” שכתב יורם טהרלב ללחן של סשה ארגוב ושלמה קרליבך. אז קבלו למען הנוער הנפלא שלנו: “בין הברושים והכרם שנית נעבור. בין הערביים שוטפות סנוניות את העמק. ערב יפה וחמים שט על גגות ותלמים, אנו כמו כל החולמים אחר השמש”.

קרא עוד
שם הטור: תגיד את האמת יא מאנייק – שבוע 179

לפני כשלוש שנים שמעתי הרצאה של מפקד חיל האוויר לשעבר, האלוף אליעזר שקדי. הוא טען שהמטרה העיקרית של הקורס היא ללמוד לתחקר! כן, ללמוד לתחקר. והתחקור מבוסס על שלושת השאלות: מה היה? למה? איך לשפר? ראיתי איך בונים ומפתחים בסגן ע. את תרבות המצויינות דרך התחקור. לא ויתרו לו על כלום עד השנייה האחרונה בקורס. זו מצויינות! בחיל האוויר מחוייבים למצויינות ולא ל”לא נעים אז נסתום את הפה שחס וחלילה הוא לא ייעלב”. יש מטרה והיא לנצח במלחמה בעזרת לוחמים ולוחמות צוות אוויר ששואפים ושואפות להשתפר ולהיות כל הזמן טובים יותר. ומה על מלחמת הקיום? מה על החינוך? על הילד השמן, בעלי העסקים? מה יהיה איתם? מי יגיד להם את האמת? כמעט שלוש פעמים בשבוע אני שואל במשובים את היהלומים שלי (החניכים שלי): האם הם מקבלים ערך? בדירוג ובכתב. אני מחפש כל הזמן איך לשפר. כשיש לך כמעט 200 בוגרים ובוגרות שהגיעו לצוות אוויר. זה מחייב!

קרא עוד
שם המשחק: מינוס 7 ו- 57 – שבוע 178

גברים לפעמים משתעשעים במחשבות על “מתנה ליום ההולדת”. לרוב מדובר על מתנה חומרית. כשאני חושב על זה, אני מעיף מבט לשעון היד הפשוט שיש לי (ג’י שוק מסוג casio) ונזכר כמה מעט זמן התרגשתי ממנו כשהוא היה חדש. כך לגבי כל דבר חומרי. ולכן בתחילת 2020 אחרי שהרגשתי שעליתי קצת במשקל החלטתי על מתנה ליום ההולדת (25.6). זה לא שאני מכוון למשקל הגיוס שלי (82 ק”ג) אבל רציתי לתת לעצמי מתנה רצינית ליום ההולדת ולחזור למשקל שבו אני מרוצה מעצמי = 87 ק”ג. דווקא תקופת הסגר בקורונה סייעה לי ללכת על תוכנית מסודרת בעניין. אגב, אני מאוד אוהב מתוקים ולא ויתרתי עליהם. פשוט נכנסתי לאורח חיים כיפי ומדליק ומעין משחק. בלי לחץ, הכל בכיף. הקפדתי על תזונה בריאה יותר ומצומצמת יותר, על פעילות גופנית ושינה. הכל כמובן בעזרת מטרות מאתגרות וריאליות לטווח הקרוב והרחוק – יום ההולדת. מי שעוקב אחריי יודע שכבר בסוף מאי עמדתי במטרה – הורדתי כמעט 7 ק”ג ומאז אני שומר על זה. הכל בכיף.

קרא עוד
“העיניים חזקות מן האוזניים!” – שבוע 177

תרגיל אש. מי שהיה חייל קרבי מכיר את תרגיל החוליה. שלושה חיילים, אחד מהם מפקד החוליה מתחילים בסריקה לפנים לחיפוש האויב ואז הם “נתקלים” באש אויב. הנוהל הוא שיורים שתי יריות לכיוון ממנו ירה האויב ואז נשכבים מאחורי מחסות להערכות להסתערות. מפקד החוליה צועק לשניים הנוספים: “נתקלנו 100 מטר לפנים בחוליית אויב. אל האויב בדילוגים”. וכך לאט לאט כל אחד מחברי החוליה מצמצם טווח עד לטווח זריקת רימון ואז המפקד אומר: “היכון לזריקת רימון. הוא זורק רימון וצועק “רימוןןןן” (סופר בלב עשרים ואחת, עשרים ושתיים, עשרים ושלוש, עשרים וארבע), הרימון מתפוצץ והמפקד צועק: “קדימה הסתער!” ועכשיו נשאר לדמיין מה היה קורה אם המפקד היה צועק לשני חייליו: “אל האויב תסתערו” כשהוא נשאר בטוח ומוגן מאחורי מחסה! ועוד דבר: איך למדתי את זה? לא בדיבורים אלא במעשים! תירגלתי שוב ושוב עם מפקדיי ולכן אני זוכר את זה כבר כמעט 40 שנה!

קרא עוד
להרוג או לטפח את הגוזלים? – שבוע 176

מה בדיוק למכור? יותר ממוצר אחד שיהיה גיוון ולכן הם גם עשו לימונדה. איפה? במקום מרכזי שבו יש תנועת אנשים – הגינה ליד הבית! איך לתמחר? 1 ש”ח זה מעט מדי, 5 ש”ח גבוה מדי. החלטנו על 2 ש”ח. איך להציג? צריך למשוך את הקהל- שולחן לבן חמוד וקטן, מפה לבנה, המוצרים יחד עם כוסות ו…כרזה קטנה שהדפסנו ועליה היה כתוב: “מיץ טבעי, טעים וקר ב-2 ש”ח לכל שכן יקר”. איך לשווק? הילדים ירדו וארגנו הכל ואני? קודם כל קפה שחור 😀 ואז אחרי כמה דקות ירדתי לבדוק מה קורה. בדיוק יואב עלה לדירה ואמר: “אף אחד לא קונה”. ה”אריה הבוגר” אמר לצאצאו “בוא נראה מה קורה בשטח”. ובכן, הם עמדו ליד השולחן וחיכו. ואז אמרתי להם: “תזמו! תלכו להורים לילדים קטנים ותציעו להם מיץ טבעי וקר”, וכך כל התמונה השתנתה! החלו לזרום הכנסות!

קרא עוד
שיילך לעזאזל – שבוע 175

לתת. ארמסטרונג חלה בסרטן האשכים עם גרורות למוח ולריאות, ובמאמץ הרואי החלים. לאחר מכן הקים קרן אדירה שמטרתה לסייע לחולי סרטן. לא כל ספורטאי נרתם למען נתינה לקהילה. ארמסטרונג עשה את זה וכל מי שמבוגר מגיל 30 זוכר את הצמיד הצהוב שעליו היה כתוב: “Livestrong”. אז ארמסטרונג עשה דבר חמור שלא ייעשה, בגד בכל מעריציו הרבים ואיבד את כל התהילה אותה השיג. הוא לא דמות ראויה לחיקוי אבל! אבל זה לא אומר שאי אפשר גם לקחת ממנו את ההשראה ואת הדברים הטובים שעשה. וכל הטור הזה היה בכדי שאם יש לכם הורה, חבר, אנשים שהם לא כליל השלמות – זה לא אומר שאי אפשר ללמוד מהם ולקחת השראה מהדברים הטובים שעשו.

קרא עוד
להצליח בעזרת הגוף והנפש – שבוע 174

התעמלות לעומת התייגעות שלשום רצתי בפארק הרצליה וחלפו על פניי מספר רצים, בקצב גבוה מאוד. מייד הורמון הטסטוסטרון שלי נכנס לפעולה – “אני אראה להם…” אבל גם שמתי לב לנשימות שלהם: נשימות מהירות ושטוחות, הם במאמץ גבוה מאוד. נזכרתי בדברי הרמב”ם והמשכתי לי בכיף ובהנאה. כך הוא כתב: “התעמלות בריאה היא כל פעולה אשר בעקבותיה מתגברת הנשימה ומעמיקה. התייגעות היא כל פעולה אשר בעיקבותיה הופכת הנשימה למהירה ושטחית”. “חשוב שלא להתעמל עד לאפיסת כוחות או עד לריפיון מוחלט של האיברים – אין זו התעמלות כי אם התייגעות”. חג שבועות הוא חג מתן תורה וחג האסיף. מבחינתי הזדמנות טובה להתבונן שוב בערך הבריאות. בית המקדש שלנו! חיים עמית כתב בסיפרו: “הורים כבני אדם” (ספריית הפועלים) את כותרת המשנה: “להיות הורים שטוב להם”.

קרא עוד
סטופר, משרוקית וכדור – לחשוב אחרת – שבוע 173

מה אפשרי? בחרתי לעסוק בחינוך הגופני. למה? משום שאני מאמין ורואה כבר 34 שנים שזו דרך נפלאה להשפיע ולתרום. כשאני מדבר בכל תחילת אימון עם היהלומים שלי על הערכים שלנו: 1⃣ להיות בן אדם. 2⃣ בטיחות. 3⃣ מצויינות. 4⃣ מנהיגות. 5⃣ עבודת צוות ורעות. 6⃣ נתינה ותרומה. מיד לאחר מכן אני מראה להם איך הם סופגים ומשפרים את עצמם בעזרת האימון והתרגילים. זה מדהים! ואיזה ידע אפשר להקנות להם ממה שלמדתי בתואר הראשון בוינגייט? עולם ומלואו: להכיר את הגוף שלנו – אנטומיה, פיזיולוגיה, פיזיולוגיית הגוף במאמץ, פיזיקה, ביומכניקה, פסיכולוגיה, סטטיסטיקה, תזונה, אורח חיים בריא, בטיחות, היסטוריה של ארץ ישראל, עברית תקנית, אנגלית, שליטה ברוב תחומי הספורט והאתלטיקה, יציבה נכונה, בריאות הגוף והנפש וזה רק חלק מהתמונה.

קרא עוד
המסיכה, הסרטן ותחנת הדלק – שבוע 172

מסיכה במקום קסדה. שלשום הבן שלי ישב איתי ברכב וראינו יחד מחזה אבסורדי. אדם מבוגר רוכב על האופניים שלו עם מסיכה על פניו ו…ללא קסדה. “אבא למה הוא שם מסיכה ולא שם קסדה?” שאל בני. הבוגרים הרופאים שלי מספרים לי סיפורים קשים על רוכבים שנפגעו קשה בראשם רק משום שלא חבשו קסדה. העיקר ששמים מסיכה… אבל קסדה זה עוד “כסף קטן”. הסיפור האמיתי צריך להיות על מוות קבוע של עשרות אלפי ישראלים בשנה ממחלות פחות “רייטינגיות” מהקורונה. אני מתכוון למחלות כלי דם ולב, סרטן, סוכרת ועוד. מחלות לא מרגשות כמו הקורונה. אני מנסה לטעון לאורך שנים שבטיחות היא הרבה יותר רחבה מבטיחות בדרכים או דברים שרובנו מתייחסים אליהם כבטיחות. הילדים חוזרים לבית ספר וללמוד על הצהרת כורש וכדומה ולא ללמוד על בטיחות! “למה?”.

קרא עוד
איך הורדתי בסגר 6 ק”ג? – שבוע 171

התוכנית שלי אני לא מתכונן לשום תחרות. רק רוצה להיות הגרסה הטובה והבריאה של עצמי! להרגיש טוב עם עצמי, להיות בריא וחיוני. האם זו לא המטרה שצריכה להיות לכל אחד ואחת מאיתנו?

קרא עוד
דרווין, מעצב השיער ואבישי – שבוע 170

תספורת. בחודש האחרון עבדתי קשה מאוד! כל יום שיחות, הרצאות ואימוני זום. הופעה חיצונית מכובדת חשובה ובינתיים השיער צמח… לפני כשבוע יצרתי קשר עם הספר הקבוע שלי. שאלתי אותו אם אפשר לתאם משהו? הוא השיב שלא. למחרת יצאתי למרפסת ובמרפסת מעליי ראיתי את שכנתי מסתפרת! מיד פניתי לספר וביקשתי שלאחר מכן יקפוץ אליי. הוא ענה לי: “אני אשמח רק שאני עסוק מאוד! סמס לי ונתאם”. כך עשיתי ותיאמנו למחרת. שמחתי לשמוע שהוא דורש מחיר סביר לגמרי (80 ש”ח). הוא הגיע בול בזמן, עשה מלאכתו היטב ואחרי 20 דקות היה בדרכו ללקוח אחר.

קרא עוד
על שני צדיקים ונתינה – שבוע 169

התוכנית שלי אני לא מתכונן לשום תחרות. רק רוצה להיות הגרסה הטובה והבריאה של עצמי! להרגיש טוב עם עצמי, להיות בריא וחיוני. האם זו לא המטרה שצריכה להיות לכל אחד ואחת מאיתנו?

קרא עוד